12. decembra, 2022

Varstvo osebnih podatkov in ZEKom-2

Varstvo osebnih podatkov in ZEKom-2

Vpliv novega zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) na varstvo osebnih podatkov

Dne 10.11.2022 je začel veljati novi Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja področje delovanja uporabnikov in ponudnikov na elektronskih komunikacijskih omrežjih in izvajanje elektronskih komunikacijskih storitev.

ZEKom-2 tako kot njegov predhodnik ZEKom-1 posega tudi na področje varstva osebnih podatkov. V nadaljevanju predstavljamo vpliv zakona ZEKom-2 na področju uporabe oziroma obdelave piškotkov.

Uporaba piškotkov po ZEKom-2

ZEKom-2 uporabo piškotkov določa v 225. členu zakona. Bistvena sprememba glede na ZEKom-1 v zvezi z obdelavo piškotkov je, da ZEKom-2 določa, da lahko upravljavec piškotke, ki niso nujni shranjuje oziroma uporablja le pod dvema pogojema:

  1. Upravljavec mora uporabnika jasno in izčrpno obvestiti o upravljavcu in namenih obdelave piškotkov z zagotovitvijo jasnih, razumljivih in preglednih informacij o uporabi piškotkov v skladu z določbami GDPR.
  2. Posameznik mora dati privolitev v uporabo piškotkov, ki mora biti prostovoljna, specifična, informirana, nedvoumna in dokazljiva.

Celoten članek o vplivu novega zakona o elektronskih komunikacijah na varstvo osebnih podatkov in uporabi piškotkov po ZEkom-2 si preberite tukaj

>>> ČLANEK VARSTVO OSEBNIH PODATKOV in ZEKom-2 <<<

Avtor: Jaka Uršič mag. Prava

Kako vam je všeč vsebina?

Povezane teme: Telekomunikacije

Vprašajte nas

Kontakt

  • Imate vprašanja za katere menite da vam lahko pomagamo? Vprašati ni greh!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.